Geplaatst op

MELKWEG ADE 2022 COMPLEET: HYPERDIVERS MET MEER DAN 160 ACTS, FILM EN EXPO

Het programma voor onze jaarlijkse dansmarathon tijdens Amsterdam Dance Event (ADE) is bekend. Van woensdag 19 tot en met zondag 23 oktober vieren we de grote verscheidenheid binnen de elektronische muziek. Verspreid over 30 events in een divers palet aan genres en disciplines spelen er tijdens deze eerste volwaardige editie van ADE sinds de pandemie in totaal meer dan 160 acts uit alle streken van de wereld. Check hieronder de highlights. Het volledige programma vind je hier!

Highlights
De ADE-week trapt af met een bijzondere samenwerking van het Metropole Orkest en Suzanne Ciani. De Amerikaanse ‘Diva of the Diode’ is sinds de jaren zestig een pionier binnen elektronische muziek. Tijdens dit unieke optreden zal Ciani met haar modulaire synthesizers een hypnotiserende 4D surround ervaring creëren, verweven met het akoestische orkest in de Rabozaal. Aansluitend wordt de eerste nacht ingeluid door Oliver Heldens. De Nederlandse future house-djgeeft een grote show in twee zalen gevuld met geheime gasten.

Op donderdag floreren acts van eigen bodem als IMANU, San Holo en Lenzman. Onder de hoede van labels als Monstercat en bitbird staat deze tweede dag van ADE al jaren in het teken van drum & bass, dubstep, trap en aanverwante stijlen. Voor de dromerige ambient van Holy Other en Hinako Omori heeft de Waalse Kerk de juiste bovenaardse sfeer. Joost van Bellen host de liveshow van de Franse electro-legende Vitalic samen met de upcoming postpunks Baby’s Berserk.De vrijdagnacht is al 17 jaar in handen van Dave Clarke Presents. De line-up van de legendarische en langstlopende techno-nacht van ADE is door Clarke zorgvuldig gecureerd met toonaangevende headliners als Rødhåd, Surgeon, DJ Stingray 313 en Freddy K.

Best Kept Secret Festival is zaterdag voor het eerst aanwezig op ADE en presenteert de uitkomsten van hun Secret Artists in Residence, tijdens een avond die in het teken staat van livesets met o.a. Nadia Struiwigh, Maarten Vos en Ultrastation. In een totaal andere hoek van het spectrum vind je grote trance shows van Anjunabeats, Markus Schulz en Paul van Dyk. Danceprogrammeur Lévi Smulders geeft zijn persoonlijke tips: “Hoewel de grote shows natuurlijk een dik feest worden, kijk ik zelf het meest uit naar de intieme avonden, zoals die van het Rotterdamse Ampfeminine collectief met Gabrielle Kwarteng, en de avontuurlijke afsluiter op zondag van Identified Patient en mad miran.Bij die laatste gingen vorig jaar werkelijk alle stijlen in de blender en dat was een groot succes. Nu komen ze met twee van hun favoriete dj’s als gasten. Dus dat belooft wat”.

Melkweg Expo: Universal Tongue
Op vrijdag opent vanaf 17:00 uur de meeslepende tentoonstelling ‘Universal Tongue’. De achtdelige video-installatie van prijswinnend kunstenaar Anouk Kruithof sluit perfect aan bij waar ADE voor staat: dans en muziek als middelen om te uiten, protesteren, vieren en verenigen. Dit project onderzoekt en viert middels 32 uur aan opzwepend videomateriaal van uiteenlopende dansstijlen wereldwijd de universele en verbindende kracht van dans. De tentoonstelling is overdag voor iedereen en ‘s nachts tot in de vroege uurtjes voor bezoekers van de clubnachten gratis toegankelijk. 

Melkweg Film
Ook dit jaar is er een ADE-programma in de cinema met bijzondere films, livemuziek en talks. Zo speelt de Haagse synthesizer-wizard Legowelt live de soundtrack bij een schitterende animatie, kijk je naar een documentaire over de legendarische nachtclub Haçiendain Manchester, het verhaal van de Congolese rumba in samenwerking met Africadelic en een nieuwe live score van David Dorad & Kuriose Naturale op een bijna 100 jaar oude docu over Berlijn.